Desykacja
to zjawisko wysychania, a więc tracenia wody przez rośliny w rezultacie naturalnego parowania w suchym powietrzu lub, co częściej definiuje to pojęcie, w wyniku działania odwadniających związków chemicznych, zwanych desykantami.
Okres:
od 1 do 3 tygodni przed zbiorami.
Rośliny poddawane desykacji:
w plantacjeh roślin przemysłowych, pastewnych bądź nasiennych. W przypadku kukurydzy, rzepaku, słonecznika, lucerny, koniczyny, ziemniaków na sadzeniaki czy nasienników buraka.
Cel stosowania:
szybszy zbiór i łatwość przetwarzania roślin.
red. Izabela Kołodziejczyk
to zjawisko wysychania, a więc tracenia wody przez rośliny w rezultacie naturalnego parowania w suchym powietrzu lub, co częściej definiuje to pojęcie, w wyniku działania odwadniających związków chemicznych, zwanych desykantami.
- Zastosowanie:
Okres:
od 1 do 3 tygodni przed zbiorami.
Rośliny poddawane desykacji:
w plantacjeh roślin przemysłowych, pastewnych bądź nasiennych. W przypadku kukurydzy, rzepaku, słonecznika, lucerny, koniczyny, ziemniaków na sadzeniaki czy nasienników buraka.
Cel stosowania:
szybszy zbiór i łatwość przetwarzania roślin.
red. Izabela Kołodziejczyk
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszamy do komentowania, każdą uwagą warto się podzielić