Kwas
askorbinowy znany jest od 80 lat, a wciąż odkrywane są jego funkcje i
zastosowania. Naukowcy z University of California wykazali rolę witaminy C przy
regulacji aktywności genów w komórkach macierzystych. Odkrycie znajdzie
zastosowanie przy udoskonaleniu zapłodnienia in vitro i terapii specyficznych
rodzajów nowotworów.
Wykazano,
że kwas askorbinowy wpływa na regulację włączania i wyłączania genów w
komórkach macierzystych myszy, co może mieć duży wpływ na kierunek rozwoju
zarodków u myszy i innych zwierząt. Witamina asystuje enzymom dezaktywującym specyficzne
geny nowo powstałego embrionu zaraz po zapłodnieniu. Ekspresja genów w komórce jest
ściśle regulowana na różnych poziomach rozwoju. Informacja dotycząca schematu
ekspresji jest zakodowana w genomie, jednak sama regulacja jest dokonywana
poprzez działanie czynników pozagenowych na DNA - tego typu regulacje określane
są mianem epigenetyki.
Jak
twierdzi kierownik zespołu który dokonał odkrycia, Miguel Ramalho-Santos czasie, w najbliższym
czasie naukowcy pracujący na komórkach macierzystych powinni rozważyć włączenie
witaminy C do procedur badawczych. Pozwoli to uzyskać bardziej żywotny i
użyteczny dla nauki materiał. Samo odkrycie zostało dokonane przypadkiem
podczas testów porównawczych różnych formuł pożywek wzrostowych, używanych do hodowli
mysich embrionalnych komórek macierzystych.
Pracownicy
zespołu badawczego porównywali dostępne komercyjne pożywki wzrostowe dla mysich
komórek macierzystych. Badano jak poszczególne składniki pożywek wpływają na
aktywność genów w komórkach macierzystych. Stwierdzono, że dodanie witaminy C
prowadzi do zwiększenia aktywności kluczowych enzymów zapobiegających aktywacji
zespołu genów. Wyłączenie aktywności następuje poprzez poreplikacyjną metylację
DNA. Miejsca, w których ta chemiczna modyfikacja występuje nie są przypadkowe - metylacja
zachodzi w specyficznych punktach genów, zwanych wyspami CpG. Za pomocą
metylacji i modyfikacji histonów wyłączany jest też drugi chromosom X u samic
ssaków łożyskowych.
Podczas
rozwoju organizmów wielokomórkowych grupy metylowe przy udziale enzymów
(DNA-metylotransferaz) są przyłączane do DNA według określonych wzorów podczas
kolejnych podziałów komórkowych. Embrionalne
komórki macierzyste są "odblokowane", czyli niewiele genów jest
wyłączonych metylacją. Są pluripotentne, czyli mogą rozwinąć się w każdy typ
komórki. W pewnym momencie podziałów w embrionie zachodzi metylacja większości
wysp CpG, wyłączając wiele genów. W dalszych etapach rozwoju geny specyficzne
tkankowo są demetylowane, następuje ich aktywacja i komórki mogą rozwijać się w
kierunku różnych tkanek (co jest zależne właśnie od wzoru metylacji DNA
działającego w danej komórce). Wzór ten z niewielkimi modyfikacjami utrzymuje
sie do końca życia.
Odblokowywanie
genów za pomocą demetylacji jest realizowane przez enzymy klasy Tet. Naukowcy z
UCFS zademonstrowali, że enzymy Tet wymagają dla swojej prawidłowej aktywności
demetylacyjnej właśnie witaminy C. Dzięki obecności tego składnika w pożywce
aktywność genów w komórkach macierzystych na szalce jest podobna, jak podczas
pierwszych faz rozwoju mysiego embrionu.
Ramalho-Santos
wskazuje na potencjalne wykorzystanie tej wiedzy także w opracowywaniu terapii
niektórych nowotworów, w których zachodzi nieprawidłowa metylacja DNA. Co
więcej, zgodnie z ostatnimi doniesieniami, wiele dojrzałych tkanek także
posiada komórki macierzyste, generujące różne typy komórek znajdujących się w
danej tkance. Na tej podstawie zasugerowano, że jedną z ról witaminy C może być utrzymywanie prawidłowego działania tych komórek. Kwestia ta pozostaje do
ustalenia, ponieważ nie opisano jeszcze roli enzymów Tet w dorosłych tkankach.
Witamina
C znajduje się już w niektórych komercyjnie dostępnych pożywkach, jednak jako
antyoksydant przeciwdziałający uszkodzeniom chemicznym. Jak wykazał
Ramalho-Santos inne antyoksydanty nie wykazują wpływu na aktywność enzymów Tet.
Mija
80 lat, od kiedy witamina C została opisana jako czynnik zapobiegający
szkorbutowi, chorobie powstającej w wyniku braku działania enzymów
(hydroksylazy prolinowej i lizynowej), zależnych od witaminy C. Obecnie braki
kwasu askorbinowego w państwach rozwiniętych są bardzo rzadkie, z uwagi na jego
popularność jako suplementu, składniku leków i dodatku konserwującego do
żywności. potencjalne korzyści zdrowotne witaminy C są wciąż przedmiotem badań.
Choć jest ona uznawana za trudną do przedawkowania, należy pamiętać o jej silnych
właściwościach przeciwutleniających. Niektóre badania wskazują, że znaczny
nadmiar antyoksydantów (np. w wyniku przesadzonej suplementacji) może prowadzić
do nieprawidłowości genetycznych w komórkach.
Ramalho-Santos
planuje kontynuację badań odkrytego zjawiska na żyjących myszach. Chce zbadać
związki ekspresji genów i witaminy C w warunkach in vivo.
red. Seweryn
Frasiński
źródła:
www.ucsf.edu
Vitamin C induces Tet-dependent DNA demethylation and a blastocyst-like
state in ES cells. doi:10.1038/nature12362DNA
methylation: TET proteins—guardians of CpG islands? doi:10.1038/embor.2011.233Physiological
Levels of Reactive Oxygen Species Are Required to Maintain Genomic Stability in
Stem Cell. doi:10.1002/stem.438
Łukasik
M., Karmalska J. 2009 Wpływ Metylacji DNA na Funkcjonowanie Genomu. Biul. Wydz. Farm. WUM 2:13-18
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszamy do komentowania, każdą uwagą warto się podzielić